× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

PREVIEW: Reštart po reprezentačnej prestávke


16.11.2021

Po reprezentačnej prestávke nás, netradične v stredu, čaká 16. kolo Tipos extraligy. O deň skôr je na programe predohrávka tohto kola, v ktorom sa stretnú hokejisti Nových Zámkov a Popradu. Počas prestávky sa viaceré kluby posilnili, resp. došlo k prestupom medzi jednotlivými mužstvami, bude preto zaujímavé v priebehu celého aktuálneho týždňa sledovať, ako a či sa hráči v nových tímoch uchytia.

HC Nové Zámky – HK Poprad

O predohrávku 16. kola sa postará dvojica Nové Zámky - Poprad, nakoľko Poprad čaká v piatok prvý zápas tretieho kola Kontinentálneho pohára. “Kamzíci” však aktuálne ťahajú sériu šiestich prehier v rade, čo si vyžiadalo zmenu na trénerskom poste a čiastočne tiež v hráčskom kádri, nakoľko momentálne postavenie a výsledky zaostávajú za predsezónnymi očakávaniami. Či išlo o dobrý krok uvidíme až s odstupom času, určitú zmenu však pod Tatrami spraviť museli, priebežné deviate miesto a iba štyri víťazstvá v riadnom hracom čase si to totiž vyžadujú. Ani Nové Zámky nie sú na tom o nič lepšie, priebežná desiata priečka, no len dvojbodový náskok pred posledným Liptovským Mikulášom, zdvíha varovný prst aj v klube na juhu Slovenska. Aj tu sa už udiali určité zmeny, skončila severská dvojica Engstrand a Reini, do tímu sa z Bratislava Capitals vracia obranca Fereta. Či budú tieto zmeny dostatočné, alebo príde v Nových Zámkoch aj k ďalším, to zrejme ukážu už najbližšie zápasy.

HK Nitra – HK Dukla Ingema Michalovce

Šlágrom 16. kola bude jednoznačne duel medzi druhými Michalovcami a treťou Nitrou, ktorý sa uskutoční pod Zoborom. Forma oboch celkov je podobná, miniséria zlých výsledkov domácich je po výhre na Slovane už zažehnaná. V prípade zakopnutia Slovana sa môže práve jeden z tejto dvojice posunúť na čelo tabuľky, aj bez toho však pôjde o atraktívny duel, v ktorom pôjde o dôležité body a udržanie sa na horných priečkach. Oba celky mali hráčske zastúpenie aj na Nemeckom pohári, o niečo väčšie bolo v prípade Nitry, no „corgoni“ sa kvôli pozitívnym testom dvojice Baláž - Krivošík musia mať na pozore. S vysokou pravdepodobnosťou zároveň spomenutá dvojica hokejistov v tomto kole nenastúpi. Michalovčania sa posilnili o dvojicu Faith - Buc, ktorá sa na Zemplín presunie z tímu Bratislava Capitals, zároveň si dres “líšok” už neoblečie Fín Valtola. Prvý zápas týchto celkov skončil vysokou prehrou Dukly na domácom ľade v pomere 2:8, Zemplínčania tak majú svojmu súperovi čo vracať.

HC Košice – HC´05 Banská Bystrica

Oba kluby delia od seba v tabuľke tri priečky, čo momentálne predstavuje osem bodov. Lepšie je na tom domáci celok, zdá sa, že „oceliari“ po rozpačitom úvode už fungujú o niečo lepšie, no menším zaváhaniam sa nevyhýbajú. Práve preto sú stále „iba“ na piatej priečke, no ich strata na čelo tabuľky nie je vôbec veľká. Barani naopak striedajú horšie chvíle s lepšími, čo zatiaľ stačí na ôsmu priečku a osemnásť bodov. Impulzom pre rozbeh by v prípade „baranov“ mohol byť návrat na domáce klzisko, s čím sa uvažuje v úvode decembra. Jediný tohtoročný zápas týchto celkov skončil víťazstvom Košíc na domácom ľade a podobný výsledok je možné očakávať aj tentokrát.

HK Dukla Trenčín – HC GROTTO Prešov

Zaujímavý duel sa odohrá v Trenčíne, kde domáci celok privíta nováčika z Prešova. Ten je aktuálne vo veľmi dobrej forme, zvíťazil v ostatných šiestich zápasoch a z dna tabuľky sa dotiahol práve na svojho zajtrajšieho súpera, ktorý je s 21 bodmi na šiestej priečke. „Koňare“ majú o jeden bod menej. Aj forma Trenčína je pomerne kolísavá a strieda lepšie zápasy s horšími, čo odzrkadľuje aj tabuľkové postavenie. Naposledy však dvakrát vyhral, veľmi cenné bolo určite hlavne víťazstvo v Michalovciach. Aj Prešov si však bude chcieť udržať svoju neporaziteľnosť, preto možno očakávať atraktívny, no spočiatku možno opatrnejší duel.  

HKM Zvolen – Hk 32 Liptovský Mikuláš

Čokoľvek iné než víťazstvo domáceho celku by pri všetkej úcte k súperovi bolo považované za stratu bodov z pohľadu Zvolena. HKM z posledných desiatich zápasov prehral iba dvakrát a aj vďaka zvyšným ôsmim víťazstvám je momentálne s dvadsiatimi ôsmimi bodmi na štvrtej priečke tabuľky. Liptáci naopak okupujú posledné miesto a aktuálne zaznamenávajú šnúru piatich prehier v rade. Celkovo v prebiehajúcej sezóne dokázal Liptovský Mikuláš zvíťaziť iba trikrát, avšak raz z toho práve proti Zvolenu (3:2), preto sa, aj napriek tabuľkovému rozdielu, musia mať “rytieri” na pozore a súpera určite nepodceniť. Ten by mohol využiť reprezentačnú prestávku a ňou nerozbehnutých domácich zaskočiť, z tohto pohľadu bude dôležitý najmä úvod zápasu. Hoci s lepším štartom do sezóny, zdá sa, že Liptovský Mikuláš pokračuje v podobných šlapajách ako pred rokom, čo hokeju na Liptove neveští nič dobré. Zvolen má naopak po horšom štarte opäť našliapnuté na udomácnenie sa v čele ligovej tabuľky.

HK Spišská Nová Ves – HC Slovan Bratislava

Stretnutie prvého s predposledným sa javí byť jasnou záležitosťou, nemusí tak tomu byť. Slovan sa dvoma prehrami dostal do minikrízy a v prípade, ak zajtra na Spiši nezvíťazí, bude v nej namočený výraznejšie. Domáci sa však veľmi nemajú o čo oprieť, prehra v ostatných štyroch zápasoch neveští nič dobré vo vzťahu k duelu so Slovanom. Navyše, herný výpadok Spišskej Novej Vsi bol z dôvodu reprezentačnej prestávky a výskytu ochorenia covid – 19 v tíme, relatívne dlhý. Spišiaci naposledy nastúpili na zápas 29. októbra, osemnásť dní bez zápasu je dlhá doba. Jedinou výhodou je, že vďaka reprezentačnej prestávke neskôr nehrali žiadne kluby. Tohtosezóny vzájomný zápas oboch celkov, mimochodom prvý po takmer jedenástich rokoch, sa skončil iba tesným víťazstvom Slovana v pomere 2:1. V prípade podobného výkonu by domáci mohli teoreticky pomýšlať aj na nejaké body, Slovan sa však líderskej pozície určite nemieni vzdať a svoju výsledkovú minikrízu bude chcieť na Spiši zažehnať.

 

autor: Radovan Slávik | grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY